Znamy listy kandydatów do RP i RM oraz chętnych na stanowisko wójta i burmistrza

Dodane: 2024-03-21

Zostały już zatwierdzone przez Gminną, Miejską i Powiatową Komisje Wyborcze listy komitetów wyborczych do samorządów gminy Chojnice, miasta Chojnice i powiatu chojnickiego. Wójtem chciałby zostać tylko jeden kandydat, burmistrzem troje.

Starostę Chojnickiego póki co nie będą jeszcze wybierać mieszkańcy powiatu, a radni powiatowi. Może kiedyś to zmieni się. Jak wcześniej pisaliśmy w I terminie w Gminnej Komisji Wyborczej zarejestrował się tylko jeden kandydat – dotychczasowy wójt Zbigniew Szczepański. Dodatkowy termin nie przyniósł zmiany, więc 7.04 będzie wybór tylko na „tak” lub „nie” przy nazwisku kandydata.

Nic nie zmieniło się także ws. wyborów na burmistrza Chojnic. Arseniusz Finster startuje z własnego komitetu, Krzysztof Pestka jest zgłoszony przez KW Prawo i Sprawiedliwość, Monika Smól przez KW Stowarzyszenie Głos Chojniczan.

W wyborach do Rady Powiatu Chojnickiego ogółem zgłosiło się sześć komitetów wyborczych. Pięć z nich ma listy we wszystkich czterech okręgach wyborczych. Jeden - Powiatowe Forum Samorządowe - w trzech (bez Brus). Pozostałe to: KW Prawo i Sprawiedliwość, KKW Trzecia Droga PSL – PL 2050 Szymona Hołowni, KKW Koalicja Obywatelska, KWW Czas Najwyższy, KWW Łączy Nas Powiat.

Natomiast do wyborów do Rady Miejskiej Chojnic zgłoszono pięć list. Dokonały tego: KW Prawo i Sprawiedliwość, KKW Trzecia Droga PSL – PL 2050 Szymona Hołowni, KKW Koalicja Obywatelska, KW Stowarzyszenie Głos Chojniczan oraz KWW Arseniusza Finstera.

Tagi: